Avem theater pe stock anul acesta sau nu avem ?

Screenshot_2016-06-30-16-47-45

După ce anul trecut Bacăul a avut parte de un festival inedit de teatru şi spectacol stradal,  care a trezit Bacăul din somnul cel de moarte, anul acesta Theaterstock-ul nu se va mai ține. Se pare că nu mai avem in stoc theater.

Unii plâng alții râd. Un ochi plânge altul râde , parcă.
Ca in Zâna Zorilor de Ioan Slavici.

Plâng cei care au fost direct implicați şi au avut de câştigat.
Unii financiar, alții profesional sau sentimental.

Râd cei cârcotaşi, cei invidosi sau cei răi.

Există totuşi şi cineva obiectiv intre cei doi ochi…
Primarul oraşului Bacău.

Jurist de meserie, Cosmin Necula a avut curajul să ia decizia ( cu riscul de a atrage antipatii)  cu legea in mână şi după toate problemele, unele demonstrate altele incă la nivel de suspiciuni, şi a hotărât că ediția a doua a Theaterstock-ului nu se va mai ține. Cel puțin până la lamurirea lucrurilor. Cum a fost făcut festivalul anul trecut ? Cum s-au cheltuit banii ? Când se vor plăti trupele de la festivalul trecut ? Ce finanțarea va avea?
 Lucruri fireşti intr-o lume normală.

Citind declarația Ancăi Sigărtău dintr-un interviu acordat ziaristului Mircea Merticariu, i-am dat dreptate in unele aspecte .
La nivel profesional declara că a venit in Bacău şi a incercat să-i pună la muncă pe unii actori ai Teatrului Bacovia, iar asta i-a deranjat. Şi i-a făcut duşmani….pe unii. Alții nu au avut nevoie de corijări.
Aici o ințeleg perfect. In România la stat, luna trece leafa merge.
Dacă cineva indrăzneşte să te pună la muncă şi să-ți justifici leafa , incep imediat cârcotelile şi săpăturile. Românisme.

Totuşi, nu ii ințeleg supărarea şi dezamăgirea pentru că a doua ediție a festivalului nu se va mai ține ( cel puțin nu sub aceeaşi formă) . Sunt multe necunoscute şi ele trebuie lămurite inainte de o eventuală a doua ediție. Este firesc.
Cine este vinovat…dacă este, vor hotări instanțele de judecată, primarul oraşului trebuie să gândească şi să ia hotărâri cu legea in mână.

Din căte il cunosc pe Cosmin Necula, probabil va face publică intreaga situație. Va publica sub o formă sau alta toate actele şi işi va justifica transparent toate deciziile.

O părere la “Avem theater pe stock anul acesta sau nu avem ?

  1. Corect ! Analiza prealabilă a primei ediții este imperios necesară, dincolo de orice aspecte emoționale. Chiar aștept concluzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *